1a Tasca: Tradició o modernitat?


    Com en la presentació d´aquest blog he esmentat, tractaré de donar la meua opinió de la forma més amplia i amb propietat possible, tractant d´escoltar i comprendre totes les distintes formes de pensar sobre un tema y donant sempre una opinió crítica i oberta a discussió amb altra gent.

          En aquesta primera entrada, conversaré sobre el pas de tot allò tradicional cap a una versió modernitzada d´això mateix o d´altres esports o costums allunyades d´allò tradicional. A banda d´açò, en especial posaré especial atenció a la pilota i la seua casi desaparició de l´espectre popular i en quin estat està actualment.

          Fins el s.XX, en la humanitat, la gran majoria d´activitats en les quals es volia desenvolupar l´aspecte físic de les persones, eren tractades com jocs totes aquelles activitats físiques, ja que dins de la competència de distintes persones per guanyar en eixe joc, tampoc havia una preparació física i mental adaptada i dedicada 100% a guanyar en aquell joc, per el que les persones que jugaven ho feien d´una forma més aficionada i no tant professional.

          Arrel de la globalització i universalització de l´ésser humà entre distintes societats     d´arreu del món al llarg del s.XX i a sent també una forma pacífica d´enfrontar distints pobles o nacions d´una forma pacífica envers d´una guerra bèl·lica entre nacions, començaren a crear-se lligues i competicions, primerament d´àmbit local, passant per nacional i fins arribar a un àmbit mundial, les quals, poc a poc, començaren a professionalitzar tots eixos jocs que servien d´entreteniment per a la gent, per passar a nombrar-los esports, en els quals participaria gent que tindria una preparació física i mental a mesura per guanyar, ja que poc a poc també entrà el capital econòmic, derivant de l´actual negoci que són la majoria d´esports.

          Altre factor important és la tecnologia, la qual és quasi imprescindible per a poder visualitzar ( i més ara en temps de pandèmia) qualsevol esdeveniment esportiu del nostre voltant. La tecnologia, des de el meu punt de vista, ha sigut un arma de doble fil als esports minoritaris, com la pilota valenciana. D´una banda, ha servit per a que pugues accedir a contingut d´una forma “ràpida i senzilla” d´eixos esports i tractar de mantenir-los vius entre la societat practicant d´eixe joc/esport, però al mateix temps, al estar la tecnologia al servei de les grans marques, les quals inverteixen grans quantitats de diners en els esports majoritaris ( ja siga el futbol, bàsquet, tenis, futbol americà,...), causa un efecte de marginació al només trobar en primera plana aquests esports majoritaris i veure molt poc contingut dels altres esports minoritaris a sovint i d´una forma buscada.

          Des de la meua part, quan arribe eixe dia en el que puga ser mestre d´educació primària  d´educació física, tractaré de donar visibilitat a tots aquells jocs tradicionals del nostre territori com la pilota valenciana, a més de també donar a conèixer jocs d´altres parts del món, ja que practicar els esports famosos de l´actualitat no aporta ningun coneixement nou a l´alumnat que els puga aportar treball cognitiu davant d´un fet desconegut, ja que la nostra capacitat cognitiva treballa més i millor davant allò desconegut, però també tindré que incorporar a la meua programació didàctica esports famosos, ja que al currículum existeixen.



Jocs alternatius que utilitzaria a la meua programació didàctica:
      • Colpball
      • Datchball
      • Pilota valenciana
      • Touchball
      • Futboltenis







Comentarios

  1. Hola Bernardo, molt bona entrada. La informació és clara i segueix un fil conductor. A més, com has esmentat un factor important de la pèrdua de jocs i esports minoritaris ha sigut la tecnologia. La meua nota és un 9.

    ResponderEliminar
  2. Bon dia Bernardo, primer de tot, en aquesta entrada aconsegueixes expressar de forma senzilla i clara allò relacionat amb els esports i la seua evolució. Em pareix molt interessant la visió que ens aportes sobre els esports com a competicions internacionals pacífiques i la teua crítica a la marginació tecnològica dels esports minoritaris que, baix el meu punt de vista, ha estat molt encertada. Per tant, considere que aquesta entrada té un 9!

    ResponderEliminar
  3. Entrada muy interesante que nos muestra la evolución de los deportes y en consecuencia podemos observar las diferencia que existen. También me ha llamado la atención sus criticas positivas y negativas. Mi nota en esta entrada es un 9!

    ResponderEliminar
  4. Bon dia Bernardo. Enhorabona per aquesta entrada. Considero que has aportat informació molt últil i esta molt ben estructurada. A més, comparteixo al 100% el teu punt de vista sobre el que parles i també crec que l'avanç de la tecnología ha segut un punt d'inflexió en la desaparició dels esports minoritaris. Molt bé, un 9'75!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

5a tasca: Bosaball

Presentació "Juguem amb Bernardo"

2a tasca: pilota valenciana